We kiezen voor een veilige gemeente

Zorgen voor de veiligheid van haar burgers is de eerste taak van de overheid. Veiligheid is immers een mensenrecht. Criminaliteit tast onze vrijheid aan, onze persoonlijke integriteit. De eerste slachtoffers van overlast en criminaliteit zijn vaak de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. 

We zetten in op preventie.

  • Het voorkomen van criminaliteit is de beste strategie om onveiligheid tegen te gaan. Via het Buurtinformatienetwerk (BIN) blijven we de inwoners betrekken bij de veiligheid in hun buurt. In onze gemeente blijven we kiezen voor de 2 huidige bestaande BIN’s: het informatienetwerk voor handelaars en het informatienetwerk voor particulieren.
  • We hebben aandacht voor het groeiende fenomeen van cybercriminaliteit. Dit bestrijden behoort tot het takenpakket van politiezone Het Houtsche.
  • In samenwerking met de politie van Het Houtsche (een samenwerking tussen Beernem, Zedelgem en Oostkamp) blijven we onze inwoners, handelaars en bedrijven ondersteunen met gratis preventieadvies rond eigendomsbeveiliging en een premie voor inbraakbeveiliging.
  • We voeren een anti-fietsdiefstalbeleid: we zorgen voor veilige fietsenstallingen, fietsgraveeracties o.a. in het Fietspunt aan het station, sensibilisering, controle, opsporing en het terug bezorgen van gestolen fietsen (www.gevondenfietsen.be).

We zetten in op politiezorg van hoge kwaliteit.

  • We zorgen voor een voldoende budget voor politiezone Het Houtsche.
  • We kiezen voor een integraal veiligheidsbeleid dat werkt aan de hele veiligheidsketen: preventie, handhaving en nazorg (slachtofferbegeleiding, alternatieve straffen o.a.) en dat in samenwerking met o.a. de politie van Het Houtsche.
  • Wijkagenten hebben een hele zware job, er is veel bijgekomen de laatste jaren, vooral veel administratie. Mocht de wijkagent op een of andere manier hiervan ontlast kunnen worden, dan kunnen ze meer de straat op. Dit vraagt natuurlijk meer budget voor de politie.
  • We willen een nabije en aanspreekbare politie die borg staat voor een kwalitatieve basispolitiezorg (onthaal, wijkwerking, interventie, slachtofferopvang, opsporing en onderzoek, handhaving en herstel van de openbare orde, verkeer).

We gebruiken camera’s en respecteren de privacy van onze inwoners.

  • Slimme inzet van camera’s is heel nuttig. Flitscamera’s pakken snelheidsduivels aan, ANPR- camera’s zijn een krachtig instrument in de aanpak van georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit. ANPR camera's herkennen nummerplaten en kunnen een bijdrage leveren tot meer verkeersveiligheid (trajectcontrole), het opsporen van illegaal transport, gestolen en onverzekerde voertuigen.
  • We vragen aan het IVBO om ook zelf het probleem van sluikstorten met mobiele camera’s aan te pakken. Camera’s kunnen ook ontradend werken in functie van woninginbraken en illegale handel. Bij dit alles is van groot belang dat we de privacyregels respecteren. Onze inwoners moeten hun privacy beschermd weten en niet massaal getraceerd worden onder het mom van veiligheid.
  • Wat het opruimen van zwerfvuil betreft, ondersteunen we de initiatieven van individuele burgers en plaatselijke verenigingen met o.a. het ter beschikking stellen van grijpers, PMD- en vuilniszakken, enz.
  • We blijven bij de hogere overheid ijveren voor de invoering van statiegeld. We ondertekenden al het charter van de Statiegeldalliantie.

We hanteren Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) op een gepaste manier.

  • Gemeentelijke Administratieve Sancties(GAS) kunnen een zinvol instrument zijn in een lokaal veiligheidsbeleid, omdat zij toelaten snel te reageren op vormen van overlast en kleine criminaliteit die veel ergernis wekken maar anders vaak onbestraft blijven.
  • Omdat het bij GAS niet om klassieke juridische procedures gaat, is aandacht voor de rechten van de verdachte belangrijk. En GAS-boetes zijn niet alleenzaligmakend, en zeker bij jongeren geen oplossing.
  • GAS-boetes zijn niet geschikt voor minderjarigen.