Beernem is een zorgzame, sociale gemeente. Beernemnaars zorgen voor elkaar. We willen dit versterken: jong en oud, ziek en gezond, met of zonder beperking, arm en rijk, nieuwe of oude Beernemnaar, wie je ook bent, wat je gender ook is, iedereen telt mee en kan op steun rekenen wanneer het moeilijk is. We komen op voor kansarmen, voor mensen die het moeilijk hebben. Het voeren van een sociaal beleid vinden we prioritair een opdracht van de gemeente en de hogere overheid. We zetten daarom ons verantwoordelijk sociaal beleid verder.
Toekomstplannen
Een verantwoordelijk sociaal beleid:
We bieden hulp aan mensen met financiële problemen. Dit kan bestaan uit financiële bijstand, voedselhulp, kledingbanken en andere vormen van ondersteuning.
- We stellen opnieuw een schepen van Armoedebestrijding en Internationale Solidariteit aan om armoede te bestrijden en internationale solidariteit te bevorderen. We voorzien hiervoor het nodige budget en de nodige ambtelijke ondersteuning.
- Armoedetoets: bij de belangrijkste beleidsbeslissingen passen we de armoedetoets toe (kinderopvang, retributie afval (huisvuilzakken), vakantiewerking, cultuur, sport (zwembad).
- Actieve opsporing van armoede: Onze gezinswerkers sporen armoede actief op.
- Rol van de brugfiguur: We behouden de brugfiguur die een brug wil vormen tussen ouders, de school, de buurt en de gemeente. Daarnaast is de brugfiguur ook de brug tussen de vele vrijwilligers die sociaal kwetsbare doelgroepen ondersteunen, de hulpverleningsinstanties en het lokaal beleid.
- Mobiel loket via de Komkommer: We onderzoeken het idee om daarvan ook een mobiel loket te maken voor praktische zaken: vuilniszakken, speelkoffer,…
- Sociale superette DenUniek: we behouden en ondersteunen de werking van de sociale superette DenUniek in De Klaver in de Stationsstraat, in samenwerking met Covias. Naast de winkel is er een ontmoetingsruimte waar mensen terecht kunnen voor een (gratis) kopje koffie en een gezellige babbel. Er is ook altijd een medewerker van het Sociaal Huis aanwezig.
- We zorgen voor een digitaal loket voor het Sociaal Huis. Zo kunnen inwoners thuiszorgpremies, diensten zoals de klusjesdienst, niet enkel ter plaatse, maar ook thuis online aanvragen.
- We zetten de samenwerking tussen het OCMW en ‘Boeren op een Kruispunt’ en ‘DyZo’ verder om landbouwers of zelfstandigen die in slechte financiële papieren zitten, te begeleiden.
- We zetten de financiële hulp vanuit het OCMW/ het Sociaal Huis voor de aankoop van starterspakketten voor schoolgaande kinderen uit kwetsbare gezinnen verder.
- Het project ‘Huiswerkbegeleiding’ voor kwetsbare en anderstalige gezinnen door de brugfiguur zetten we verder.
- We blijven de Minder Mobielen Centrale (MMC) verder promoten en ondersteunen.
- We streven naar een inclusieve, diverse en verdraagzame gemeente. We hebben oog voor de diversiteit onder onze inwoners: mensen met een beperking, mensen van vreemde origine, de LGBTQA+-gemeenschap, senioren,… We willen een verdraagzame gemeente zijn waar iedereen welkom is en blijven hiertoe initiatieven nemen (regenboogvlag uithangen op 17 mei, regenboogzebrapaden, enz.).
- Toegankelijkheid openbare gebouwen: we hebben blijvend oog voor de toegankelijkheid van gebouwen van de gemeente voor mensen met een beperkte mobiliteit.
- Veilige voetpaden: we blijven aandacht hebben voor het obstakelvrij maken van voetpaden. O.a. de verlichtingspaal aan het zebrapad in de H d’Ydewallestraat in Beernem.
- Een gebruiksvriendelijke website: de gemeentelijke website moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor wie slecht ziet, slecht hoort of niet zo vlug met de vingers is.
- Digitaal vaardig zijn is een must in onze samenleving. Toch zijn er nog vele inwoners die uit de boot vallen. Daarom richtten we digipunten in (dienstencentrum Flora, bib Beernem en De Klaver Covias) en blijven die ondersteunen.
- Verbinding aanmoedigen: we stimuleren het samenhorigheidsgevoel door bv. een Dag van de Buren te organiseren, een vrijetijdspas te geven, maar vooral ook het lokale verenigingsleven te ondersteunen. Ook Geefpleinen, Repaircafés, Pluktuinen, … maken we mee mogelijk, niet enkel verhogen zij het samenhorigheidsgevoel maar ze zorgen mee voor de opgang van de deeleconomie.
- We helpen inwoners de weg vinden naar het CAW. Voor Beernem is dit het CAW Noord- West- Vlaanderen. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn.
We organiseren of ondersteunen initiatieven om mensen met een laag inkomen te betrekken bij sociale activiteiten, zoals sport, cultuur en recreatie.
- Voortzetting van de Uitpas: We zetten de werking van de Uitpas voort, zodat mensen met een laag inkomen goedkoop kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten.
- Extra educatieve activiteiten tijdens vakantieperiodes: Voor kwetsbare gezinnen voorzien we in samenwerking met de bibliotheek en andere instanties extra educatieve activiteiten.
- Bekendheid van de spellenbib vergroten: We leveren inspanningen om de spellenbibliotheek bekender te maken, zodat ook mensen met een beperkt inkomen spellen kunnen ontlenen.
We informeren inwoners over beschikbare toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. We helpen ook bij het aanvragen van deze regelingen.
We werken samen met maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en andere instanties om armoede te bestrijden.
- Sociale tewerkstellingsinitiatieven: We behouden onze eigen sociale tewerkstelling zoals de Strijkcentrale, de Poetsdienst, Proper en Net en de Klusjesdienst.
- Samenwerking met vrijwilligersorganisaties: Inbreng van vrijwilligers: we gaan voor een verdere uitbouw van het gemeentelijk armoedebeleid waar vrijwilligerswerk aangemoedigd wordt evenals samenwerking met het OCMW. We vinden dat samenwerking met meerdere middenveldorganisaties, vrijwilligersorganisaties en andere vzw’s moet kunnen. We helpen hierbij ook andere mensen in nood.(bv. werkende armen, alleenstaanden, eenoudergezinnen, ouderen).
- We vinden dat de participatie van vrijwilligers essentieel is om een duurzaam draagvlak te behouden. Vrijwilligers helpen om de stigma’s weg te werken. Een grondige evaluatie van de bestaande werking is de basis voor een sterkere vrijwilligerswerking.
- Buurtambassadeurs en ontmoetingsinitiatieven: We ondersteunen buurtambassadeurs, dienstencentra en andere initiatieven die mensen uit hun isolement halen. We stimuleren buurtambassadeurs als aanspreekpunt voor buurtbewoners met zorgbehoeften. Zij signaleren deze behoeften aan het lokaal dienstencentrum. Er kwam dienstencentrum Flora in Oedelem.
- Promotie van gemeentelijke klusjesdienst: We brengen de gemeentelijke klusjesdienst nog meer onder de aandacht.
Internationale Solidariteit:
- We voorzien een voldoende hoog budget (streefdoel 0,7% van de gewone begroting) om te investeren in initiatieven van internationale solidariteit.
- We zorgen voor een goede ontvangst en integratie van nieuwkomers in onze gemeente in samenwerking met het OCMW en vrijwilligersverenigingen. Uit de enquête van De Standaard (19 feb 24) blijkt 54% van de Beernemnaars vragende partij om de nieuwkomers te leren kennen.
- We sensibiliseren de inwoners verder voor de problematiek van het Zuiden. We gebruiken hiervoor o.a. de gemeentelijke communicatiekanalen (Open Blad, website, enz.)
- We behouden de gelijke verdeling tussen de kledingcontainers van privéorganisaties en van Oxfam.
- We blijven de Wereldwinkel in de Bloemendalestraat ondersteunen door een tussenkomst van de gemeente.
-
We bevorderen de integratie van nieuwe inwoners:
- door bv. een gratis abonnement voor de bib voor 1 jaar te geven, of een gratis beurtenkaart voor het zwembad te geven, een gratis jaarlidmaatschap van een jaar van jeugdbewegingen, winkelbonnen, enz.,
- door nieuwe inwoners te verwelkomen op een speciaal daarvoor georganiseerde dag (zoals nu al het geval is).
- We willen dat Beernem een fairtradegemeente blijft.
- We gaan een Stedenband (verbroedering) aan met een stad of gemeente in het Zuiden.
- We sluiten ons aan bij bestaande campagnes zoals de jaarlijkse Vlaamse Vredesweek en initiatieven zoals Mayors for Peace.
- We stellen gemeentelijke diensten zoals bibliotheek en het Ontmoetingscentrum open voor tentoonstellingen, informatiestandjes met verschillende (nationale) campagnes en projecten in de gemeente,
- We programmeren in samenspraak met de cultuurdienst mondiale films, optredens, voorstellingen in het OC De Kleine Beer, of in andere lokale zalen.
- We willen "Gastvrije Gemeente” (https://www.gastvrijegemeente.be/) worden.
- We bieden de European Disability Card aan voor mensen met een beperking. Die kaart biedt hen voordelen bij hun vrijetijdsbesteding. Zo kunnen zij in comfortabele omstandigheden mee genieten van een culturele voorstelling, deelnemen aan een sportactiviteit, enz.
- Enz.