Een grote troef van Beernem is zijn open en groene ruimte. Het is er gezond en aangenaam wonen. Daarom nemen we tal van krachtige maatregelen om de natuur nog meer kansen te geven en de klimaatopwarming tegen te gaan. Zodat onze kinderen en kleinkinderen ook morgen kunnen genieten van onze mooie gemeente.
Want onze gemeente ondervindt nu al de gevolgen van de opwarming: hete, droge periodes worden afgewisseld met dagen met overvloedige regen, de natuur is vaker in de war,… Met de landbouwers delen we de bezorgdheden over de droogte en andere klimaatuitdagingen. De gevolgen voor onze gezondheid en voor de landbouw en onze voedselvoorziening zijn immers enorm.
Ben je benieuwd wat Groen de voorbije zes jaar heeft gerealiseerd? Lees zeker en vast onze verwezenlijkingen onderaan deze pagina. Ons werk is nog niet af.
Toekomstplannen
We blijven ons inzetten voor vergroening en ontharding bij heraanleg, met projecten zoals het Pelderijn in Sint-Joris, het gemeenteplein in Beernem, de markt in Oedelem en de omgeving rond de kerk in Oostveld.
En verder
- De komende zes jaar onderzoeken we de mogelijkheid om zonnepanelen op de gebouwen van het Fort te plaatsen zodat gemeentelijke elektrische voertuigen gratis kunnen opladen.
- Het Beverhoutsveld houden we in gemeentelijk bezit en wordt samen met onze landbouwers klimaatbestendig gemaakt.
- In Beverhoutsveld moedigen we de teelt van lokale seizoensgroenten aan i.p.v. maïs of aardappelen voor de grote industrie. Dit kan door het aantal ha dat een landbouwer kan krijgen, te verminderen (nu is dit 7ha maximum).
- We promoten en ondersteunen biolandbouw.
- Zelf geven we als gemeente het goede voorbeeld, maar we moedigen ook de Beernemnaar aan om zijn steentje bij te dragen tegen de klimaatopwarming. Geveltuinen, ontharden, ….helpen hierbij. We sensibiliseren en doen een grotere inspanning voor meer (gevel-)groen in het straatbeeld en in de buurt.
- Als gemeente blijven we verder inzetten op energiebesparende maatregelen (denken we bv. maar aan de verledding van de openbare verlichting, de jaarlijkse deelname aan Earth Hour en de Nacht van de Duisternis, het dimmen en doven van de openbare verlichting ’s avonds en nachts,…) en op hernieuwbare energie.
- We inventariseren en onderzoeken bomen en dreven in Landschapspark Bulskampveld met een bomenmanager, samen met de provincie en omliggende gemeenten.
- Beernem bezit ook heel wat waardevolle bomen. We ondersteunen de Werkgroep Houtig Erfgoed van de Cultuur-en Erfgoedraad die waardevolle bomen inventariseert, zodat deze ook de nodige aandacht en zorg krijgen.
- Samen met de buurgemeenten, voeren we de klimaatmaatregelen van het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatplan verder uit.
- We streven naar vernatting en verdroging op grote en kleine schaal (door het aanleggen van wadi’s en bufferbekkens, enz. )We behouden en versterken de samenwerking met Regionaal Landschap Houtland en met zorgvuldig geselecteerde externe landschapsaannemers rond ecologisch groenbeheer.
- We zetten verder in op waterzuivering, (o.a. het plaatsen van IBA’s).
- Een vastgoedstrategie moet de openbare gebouwen (47 ongeveer in totaal) energie- en CO2-neutraal maken tegen 2050. Sommige energieverslindende gebouwen zullen moeten afgestoten worden. We voorzien hiervoor de nodige middelen.
- Bij renovatie en bij nieuwe openbare gebouwen streven we ernaar om die energieneutraal te maken en zoveel mogelijk met ecologische bouwmaterialen op te trekken.
- We stimuleren en sensibiliseren burgers om zonnepanelen op hun dak te plaatsen.
- We informeren en sensibiliseren burgers om hun woning energiezuinig te renoveren.
- We zetten het engagement verder om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen 2030 van de Verenigde Naties in ons beleid te integreren en we sensibiliseren de burger verder om zelf actie te ondernemen.
- Enz.
Realisaties
Dankzij Groen zet Beernem nu de toon door eigen gebouwen te analyseren op achterstallig onderhoud, slechte isolatie, energieverbruik, en door bestemmingen en bezetting te optimaliseren. Dit resulteert op termijn in moderne, zuinige en aangename gebouwen voor de gebruikers, wat zowel de gemeentekas ten goede komt als de gebruikers van deze gebouwen.
Beernem onderschrijft de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie. Dit betekent onder meer dat we streven naar een vermindering van 40% in CO2-uitstoot van gemeentelijke gebouwen en technische infrastructuur tegen 2030 ten opzichte van 2015.
Concreet heeft Groen ervoor gezorgd dat bij de bouw van het nieuwe zwembad aanpassingen zijn doorgevoerd om het water- en energieverbruik te beperken. Zo wordt er deels regenwater gebruikt en is het zwembad 50 cm minder diep dan oorspronkelijk gepland, wat zowel veiliger is als minder energie kost om het water te verwarmen.
Ongeveer de helft van de straatverlichting is nu al omgezet naar LED. De omzetting naar LED zal het verbruik halveren, dat is goed voor het klimaat en de gemeentelijke portemonnee. Binnenkort kunnen we dimmen, doven en aansturen per paal en dat is goed voor de verkeersveiligheid.
Groen maakte ook een einde gemaakt aan de gemeentelijke willekeur bij het kappen van bomen zonder reden. Het bomen- en bermbeheerplan zorgt voor meer groen en verkoeling in de dorpskernen.
- Met het bomenbeheerplan zijn alle 10.054 bomen van de gemeente geïnventariseerd. Door het overwicht aan zomereiken (bijna 40%) is er een verhoogd risico op ziekten die massale uitval kunnen veroorzaken. We weten nu dat we bij nieuwe aanplantingen moeten inzetten op diversiteit. Er is ook goed nieuws: 92% van de gemeentelijke bomen zijn in goede conditie.
- Met het eigen bermbeheerplan wijkt Beernem nu af van het standaard bermdecreet. Waar het standaard beheer maait voor de zomerbloeiers en de vroege bloeiers overwoekerd worden, wordt er in Beernem nu op andere momenten gemaaid en afhankelijk van de bloemen in de berm. Deze aanpak leidt tot verschraling van de berm, wat resulteert in lagere vegetatie, verhoogde verkeersveiligheid en een beter uitzicht van de bermen. Bovendien levert het maaien buiten de standaard periodes goedkopere prijzen op bij aannemers.
Dankzij Groen werd het nieuwe fietspunt gebouwd met ecologische materialen en uitgerust met een warmtepomp. En we ontharden straten en pleinen waar het kan.