Roos Lambrecht, raadslid voor Groen in Beernem in de gemeenteraad: “Ook gemeente kan helpen om haar burgers te sensibiliseren voor het aanvaarden van holebi’s en transgenders.”

05 April 2021

Roos Lambrecht, raadslid voor Groen in Beernem in de gemeenteraad: “Ook gemeente kan helpen om haar burgers te sensibiliseren voor het aanvaarden van holebi’s en transgenders.”

Een tijd geleden werd een man op een gruwelijke manier vermoord in Beveren. Hij zou slachtoffer geworden zijn van 'gay bashing' of homohaat. “Deze moord treft onze hele samenleving”, zegt Roos. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, altijd en overal, zonder angst voor beledigingen, pesterijen en geweld. En onze gemeente kan meehelpen om dit te mogelijk te maken. “

“In ons meerjarenplan 2019-2025  staat het er alvast met zoveel woorden: “BELEIDSDOELSTELLING 21: INCLUSIEF EN SOLIDAIR - Er is oog voor de diversiteit in onze samenleving (holebi’s, mensen met een beperking, mensen van vreemde origine, …). Beernem is een verdraagzame gemeente waar iedereen welkom is; een inclusieve, diverse samenleving. Binnen de gemeentelijke administratie is er voldoende oog voor diversiteit, zowel op vlak van personeel als op vlak van beleid.”

Roos: “We hebben zeker al stappen in de goede richting gezet. Zo hangen we in onze gemeente de regenboogvlag uit en schilderden we al één regenboogzebrapad. Maar het beleid mag niet blijven steken in symboolpolitiek.  We kunnen zeker nog meer doen. Zo kan de bibliotheek holebi- en transgenderboeken of -auteurs in de kijker zetten. En extra boeken of tijdschriften over dit thema opnemen in het aanbod. En de gemeente kan in haar communicatie via het gemeentelijk infomagazine Open Blad, de website en de social media ervoor zorgen dat die de diversiteit van onze gemeente weerspiegelt. Via deze infokanalen kan de gemeente ook verwijzen naar de holebifoon voor wie vragen heeft. Een samenwerking met de lokale scholen is zeker een must. Samen met de scholen kan bv. een regenboogdag georganiseerd worden. “

In haar antwoord gaf schepen voor Sociale Zaken, Vicky Reynaert (Vooruit) aan dat de gemeente zeker voldoende oog heeft voor diversiteit, zowel op het vlak van personeel als op het vlak van beleid.

Schepen Reynaert: “Je suggesties neem ik ter harte. In de aanloop naar 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie zal de bib de boeken hierover in de kijker zetten. De bibmedewerkers laten ook weten dat iedereen met vragen hierover in de bib terecht kan, ook met vragen over holebi’s en transgenders. “

Op de website van de gemeente staat er al een doorverwijzing naar de holebifoon via de website ‘noodnummers.be’. Naar aanleiding van 17 mei zal de gemeente de holebifoon ook extra in de kijker zetten.

Roos Lambrecht is tevreden met het antwoord van de schepen en is blij dat er werk gemaakt wordt van haar suggesties.