Raadslid Roos Lambrecht wil dat de gemeente jongeren warm maakt voor de Europese verkiezingen die in juni 2024 plaatsvinden

26 Mei 2023

Raadslid Roos Lambrecht wil dat de gemeente jongeren warm maakt voor de Europese verkiezingen die in juni 2024 plaatsvinden

“Meer jongeren die naar de stembus trekken, dat komt onze democratie ten goede.”

Een belangrijke verwezenlijking van de federale regering is de uitbreiding van het stemrecht voor de Europese verkiezingen naar zestien- en zeventienjarigen.  “Die jongeren, die in België willen stemmen voor het Europees parlement, moeten zich in het kiesregister van hun gemeente inschrijven. Dat kan vanaf mei van dit jaar. Zodra ze geregistreerd zijn, zijn ze stemplichtig”, vertelt Roos Lambrecht. 

Ze krijgen in het najaar van 2023 van de federale overheid ook nog een brief met uitleg over hoe ze zich kunnen registreren, maar Roos vindt dat er ook voor het gemeentebestuur een grote rol moet spelen om zoveel mogelijk jongeren te motiveren om zich ook daadwerkelijk te registreren.

“Die jonge gasten krijgen voor het eerst de kans om hun stem uit te brengen. Daarom vind ik het belangrijk dat ook de gemeente haar duit in het zakje doet om hen te motiveren om zich te registreren. Het gemeentebestuur kan hiertoe initiatieven ontwikkelen in samenwerking met de jeugdraad en de jeugdbewegingen.”

“Meer jongeren die naar de stembus trekken, dat komt onze democratie ten goede”, besluit Roos Lambrecht.