Raadslid Rolle De Bruyne (Groen) vraagt op gemeenteraad om schaduwbomen voor vee op Beernemse weiden

22 December 2022

Raadslid Rolle De Bruyne (Groen) vraagt op gemeenteraad om schaduwbomen voor  vee op Beernemse weiden

“In de voorbije lange en hete zomer merkten we nog al te vaak dat het vee in sommige weiden nauwelijks een schaduwplekje had om zich te beschermen tegen de brandende zon.”

“In de voorbije lange en hete zomer merkten we nog al te vaak dat het vee in sommige weiden nauwelijks een schaduwplekje had om zich te beschermen tegen de brandende zon”, schetst Rolle het probleem.  “Daarom zou het goed zijn dat landbouwers bomen op of langs hun weide aanplanten zodat hun dieren verkoeling kunnen vinden tijdens de warmste dagen.”

Naast schaduw hebben bomen of grote struiken nog andere voordelen voor het vee: ze bieden ook nog eens beschutting tegen de weerselementen zoals wind, regen, sneeuw, hagel,...

Uit wetenschappelijke studies blijkt bovendien dat het oordeelkundig aanplanten van bepaalde bomen ook extra voedingsstoffen levert aan de weidedieren. Zo vormen de bladeren een extra bron van eiwitten en mineralen. En sommige bomen bevatten ook geneeskrachtige stoffen; denken we maar aan de bast van de wilg waarvan het geneesmiddel aspirine is afgeleid of aan de linde die slijmstoffen bevat die verzachtend en beschermend kunnen zijn voor hun spijsverteringsstelsel.

Milieuschepen Jan Vanassche beaamt de waardevolle bijdrage die bomen kunnen leveren langs weiden, niet enkel voor het vee, maar ook voor het ecosysteem. Door schaalvergroting en intensifiëring van de landbouw zijn bomen als landschapselementen echter steeds schaarser geworden.

Jan Vanassche: “We zijn al een tijdje bezig met het keren van het tij door onze landbouwers hierrond te sensibiliseren. Dat doen we in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland in het kader van de opmaak van een gemeentelijk bomenbeheersplan. En onze communicatie werkt, want intussen worden er dit komende plantseizoen al op 6 landbouwbedrijven schaduwbomen aangeplant.  Dit zijn o.a. eiken, walnotenbomen, lindes en eiken. De landbouwers krijgen deze gratis aangeboden. En het maatwerkbedrijf Footstep zorgt voor de aanplant.”

Met het bomenbeheersplan neemt de gemeente  een reeks initiatieven waarvan ook de recente succesvolle infosessie “Boom zoekt tuin” deel van uitmaakt en waar burgers ook een gratis boom konden krijgen.