Ook buurtbewoners hebben recht op duidelijkheid bij nieuwe invulling Heilige Maria Moeder Gods-kerk in Beernem.
20 November 2024
‘Ook de buurtbewoners hebben recht op een transparant proces en échte inspraak’, vindt Groen.
Groen Beernem juicht de plannen toe om een toekomst te geven aan de Heilige Maria Moeder Gods-kerk (HHMG-kerk), maar is, net als de buurtbewoners, verrast over het onverwachte nieuws. De geplande invulling - een kringwinkel gecombineerd met tien appartementen– roept ernstige vragen op over de impact op de buurt en de manier waarop deze beslissing tot stand is gekomen. ‘Ook de buurtbewoners hebben recht op een transparant proces en échte inspraak’, vindt Groen.
Groen is verheugd dat er een toekomst is voor de HMMG-kerk en dat de keuze voor een kringwinkel aansluit bij de aanbevelingen in het eindrapport (2022) van Kapittel, een organisatie die gemeentebesturen en geloofsgemeenschappen ondersteunt bij het herbestemmen van religieus erfgoed. Namelijk de aanbeveling om: “ de ruimte in (te) zetten voor sociale organisaties zoals de kringwinkel, armoedeorganisaties, enz. die al dan niet ook via sociale tewerkstelling uitgebaat worden.”
Nu bevindt Kringwinkel ’t Rad zich nog bij het recyclagepark aan het Fort en ligt het tamelijk afgelegen. De verhuizing naar de nieuwe stek zal er wellicht voor zorgen dat er meer mensen over de vloer komen, wat de sociale tewerkstelling en de circulaire economie ten goede komt. Toch roept het project ook veel vragen op, zowel bij buurtbewoners als bij Groen.
Gebrek aan openbaarheid van bestuur en inspraak
Ondanks het participatietraject dat voorafging aan deze plannen, leeft bij buurtbewoners het gevoel dat men hen voor voldongen feiten heeft geplaatst. Dit gaat in tegen de aanbeveling van Kapittel om duidelijk te blijven communiceren en terug te koppelen naar de gemeenschap over het toekomstbeeld, de vervolgstappen en de uitvoering. Groen vraagt meer transparantie en een betere dialoog met de buurt.
Hoogbouw en verkeersdrukte: zorgen van de buurt
Om de renovatie en verbouwing van de kerk te financieren, komen er 10 appartementen aan de achterzijde. Voor sommige omwonenden is dit een brug te ver. “Onaanvaardbare hoogbouw in onze woonwijk”, menen ze.
Bovendien maken ze zich zorgen over het toenemende verkeer in de nabijheid van basisschool De Regenboog en over de extra parkeerplaatsen die ingenomen zullen worden. Dit verhoogt niet alleen de verkeersdrukte, maar ook het risico op verkeersonveilige situaties, vooral voor de kinderen.
Een duurzame en sociale invulling moet centraal staan
Groen benadrukt dat de herbestemming van de kerk een unieke kans biedt om duurzaamheid en sociale cohesie te bevorderen. Een extra invulling die de nadruk legt op gemeenschapsvorming (zoals een repaircafé of buurthuis) zou ook goed passen bij de oorspronkelijke functie van de kerk als verbindend element in de buurt. Het is ook jammer dat de kapel als sacrale ruimte verdwijnt, nochtans ook een aanbeveling.
Daarnaast vraagt Groen om een grondige mobiliteitsanalyse en een aanpassing van de bouwplannen, zodat deze beter aansluiten bij de bouwvoorschriften van de wijk en minder impact hebben op de buurt.
Groen vraagt dan ook dat het gemeentebestuur dringend in overleg gaat met de omwonenden om duidelijkheid te scheppen over de impact van de appartementen en de komst van de kringwinkel voor hun wijk. Deze transparantie is niet alleen een wettelijke verplichting onder de principes van openbaarheid van bestuur, maar ook een morele plicht om het vertrouwen van de omwonenden te herstellen.
Alleen zo kan de HHMG-kerk een duurzame toekomst krijgen die gedragen wordt door alle inwoners.