Journalist, heemkundige en duivel-doet-al Reginald Braet krijgt Groene Pluim in Beernem

09 Februari 2020

Journalist, heemkundige en duivel-doet-al Reginald Braet krijgt Groene Pluim in Beernem

Op zaterdag 8 februari 2020 reikt Groen Beernem de Groene Pluim uit. Met de Groene Pluim willen we personen of verenigingen in de bloemetjes zetten die het verschil maken door hun sociale bewogenheid, door hun ecologische bekommernis of doordat ze een unieke, verbindende rol spelen in onze gemeente. 

Zo hebben we in het verleden de prijs uitgereikt aan Rolle en Denise van biobedrijf De Hogen Akker, aan politieman Herman Vanhaelemeesch, aan de leiding van Chiro Sint- Petrus van Oostveld, aan de vrijwilligers van de Wereldwinkel, aan Kris, Dirck en Ginette van Mandacaru, aan auteur en illustrator Kristien Dieltiens, aan  natuurvereniging De Stekkertjes, aan de vrijwilligers van Biobes en van het Trefhof

Dit jaar zijn we opnieuw bijzonder trots. Want we hebben met Reginald Braet voor iemand gekozen die op vele vlakken excelleert. 

Reginald is uiteraard het meest bekend als journalist. Sinds 1993 was hij als freelance medewerker verantwoordelijk voor het streeknieuws van Het Brugsch Handelsblad. 

Dit betekent dat hij gedurende meer dan 25 jaar lang wekelijks artikels in de lokale pers publiceerde over het reilen en zeilen van Beernem en de Beernemnaars. Hij heeft er in die kwarteeuw zoveel geschreven dat we ervan uitgaan dat nagenoeg elke vereniging, elk sportclub, elke vrijwilliger, elke politicus en bijna elke inwoner al minstens één keer met een foto of bericht in de pers kwam.  

Reginald omarmde ook al heel snel de onlinemedia. Hoewel hij, net als zijn leeftijdsgenoten, opgroeide in een computerloze omgeving, scoorde hij als early adopter meteen heel hoog met zijn beernem.skynetblogs.be die hij in 2003 opstartte. Als een soort voorloper van Facebook verschenen daarop heel wat artikels, artikels waarop mensen zelfs commentaar konden geven, wat toen nieuw was en wat ze dan ook gretig deden. Op een bepaald moment was de blog één van de meest gelezen blogs van Skynet in de regio. 

In zijn eentje, bestreek Reginald het hele Beernemse dagelijkse leven.

Zo bestreek Reginald in zijn eentje, via zijn wekelijkse berichtgeving het hele Beernemse dagelijkse leven. Maar de tijd staat niet stil. Nieuwe tijden vergen nieuwe middelen. De blog werd afgesloten en met compagnon-de-route en eveneens duivel-doet-al Eddy Persyn zette Reginald dan de website actuali.be in de steigers, waarbij niet enkel Beernem, maar ook andere gemeenten de nodige persaandacht kregen. 

Al dat geschrijf zorgde ervoor dat we Reginald Braet dan ook als een echte chroniqueur van onze gemeente mogen bestempelen. Een schrijver die  onze gemeente in duizend en één artikels en foto’s – en later ook filmpjes- heeft vastgelegd en voor het nageslacht bewaard. En bovendien op deze manier ook de   energie, de ondernemingszin, de creativiteit en de verbondenheid van onze inwoners in beeld gebracht heeft. Want onze gemeente borrelt over van verenigingen en mensen die zich elke dag weer smijten om activiteiten te organiseren: sportwedstrijden, buurtfeesten, concerten, lezingen, kooklessen, speelstraten, kaartingen, infoavonden, avond-en kerstmarkten, reizen, quizzen, openbedrijvendagen en zoveel meer.

En het is goed dat mensen hiervoor erkend worden: een artikel en foto in de krant of op sociale media betekenen voor velen van deze initiatiefnemers een hart onder de riem. En dat is de grote verdienste van Reginald. 

Reginald beperkte zich niet enkel tot het schrijven van artikels in de media, maar hij verdiepte zich ook in de lokale geschiedenis en publiceerde hierover 2 boeken. Daarmee ontpopte hij zich ook als heemkundige en droeg hij op deze manier zijn steentje bij tot het ontsluiten van de geschiedenis van onze gemeente. Tot op vandaag is hij webmaster en persverantwoordelijke van de Heemkundige Kring Bos en Beverveld. Hij combineert dit alles met het voorzitterschap van de seniorenraad en hij is bovendien als oud-militair contactpersoon bij de oudstrijdersbond van Beernem. Zo staat hij ook middenin het gemeenschapsleven van onze gemeente. Meer dan genoeg redenen om Reginald Braet de Groene Pluim te geven!