(Groen-) Beernemnaar Joris Willaert schrijft boeiend levensverhaal op in het bijna 400 bladzijden tellende ‘Liegen in het Donker.’

28 December 2021

(Groen-) Beernemnaar Joris Willaert schrijft boeiend levensverhaal op in het bijna 400 bladzijden tellende ‘Liegen in het Donker.’

De nu 86-jarige Joris Willaert, die sinds 2014 samen met zijn echtgenote Micheline Van Bellinghen een appartement aan het station van Beernem betrekt, glimt van trots: na de dichtbundel ‘ Zonder Grenzen‘ heeft hij nu ook een boek klaar: een dikke turf van 392 bladzijden met als titel ‘Liegen in het Donker.’ “Een autobiografie, maar met wat fantasie erbij”, aldus de hoogbejaarde auteur. 5 jaar heeft hij eraan gewerkt.

Het was zijn dochter Evita die met het idee op de proppen kwam op het moment dat hij van Aalter naar het landelijke Beernem verhuisde, de tiende keer al dat hij van woonplaats wisselde. Zij vond dat het hoog tijd werd dat hij, als geboren Gentenaar al zijn ongewone avonturen en capriolen eens op papier zette. Evita, dat is dus Evita Willaert, Gents gemeenteraadslid en federaal parlementslid voor Groen.

“Toen mijn zoon Ludwig, die geschiedenis studeerde, de opdracht kreeg om de stamboom van zijn familie op te maken en ik hem hierbij wou helpen, stelde ik vast dat ik meer wist over Julius Caesar en Napoleon dan over mijn eigen familie. Dat zette me aan het denken én aan het schrijven”, aldus de auteur.

“ Mijn boek heb ik in de eerste plaats voor mezelf geschreven”, verduidelijkt hij. “Omdat ik onze oorsprong en achtergrond wou kennen. Maar eigenlijk ook voor mijn familie en nakomelingen. Via mijn boek zullen ze zich een beeld over mij en mijn wereld kunnen vormen. “

Het is opvallend: terwijl de meeste van zijn leeftijdsgenoten het al lang wat rustiger aan doen, houdt Joris’ hoge leeftijd hem niet tegen om op vele terreinen actief te blijven: na zijn beroepsloopbaan in de grafische en onderwijssector volgde hij tekenacademie, ging hij naar de Schrijversschool KADE in Deinze en zette hij zich jarenlang in als vrijwillige chauffeur bij de Mindermobielencentrale.

Velen kennen hem ook als kritische pleitbezorger voor meer groen in de gemeente. Zeker bij de heraanleg van de stationsomgeving liet hij geregeld via sociale media en via mails zijn bezorgdheid weten over het vele beton en het gebrek aan voldoende bomen en ander groen.

Bij kunstliefhebbers doet ook de familienaam ‘Willaert’ een belletje rinkelen. Belgisch kunstschilder Joseph Willaert ( 1936-2014) is immers een neef van Joris. Twee werken van hem sieren trouwens de woonkamer.

‘Liegen in het Donker’ van Joris Willaert, uitgeverij Mijnbestseller Nederland. – [email protected],  mijnbestseller.nl/joriswillaert.