17 mei, Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie: Beernem zet nog meer stappen naar een verdraagzame en inclusieve gemeente.

16 Mei 2021

17 mei, Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie: Beernem zet nog meer stappen naar een verdraagzame en inclusieve gemeente.

Op 17 mei is het weer Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). De meeste gemeenten, waaronder Beernem, hangen dan traditiegetrouw de regenboogvlag uit om hun solidariteit te tonen in de strijd tegen holebi- en transfobie. De vorige keer deed Beernem nog meer: het gemeentebestuur zorgde ook voor een regenboogzebrapad dat dit thema nog eens extra in de verf zette.

Naar aanleiding van 17 mei van dit jaar vroeg Groen-raadslid Roos Lambrecht de gemeente om nog verdere stappen te zetten.  “We hangen in onze gemeente de regenboogvlag uit en schilderden al een regenboogzebrapad, maar we mogen niet blijven steken in symboolpolitiek. We kunnen zeker nog meer doen. Welke initiatieven zal het bestuur nemen om van Beernem een nog verdraagzamere en inclusievere gemeente te maken, waar iedereen welkom is?”

Schepen van Sociale Zaken en Gelijke Kansen Vicky Reynaert (Vooruit) : “Als gemeente willen we inderdaad nog hoger schakelen. Zo hebben we ons ingeschreven in de PAARS-campagne: de secundaire scholen, met name het Land- en Tuinbouwinstituut (LTI) in Oedelem en de Middenschool Sint- Lutgart in Beernem krijgen van de gemeente een campagnepakket waarmee leerkrachten aan de slag kunnen om het thema bespreekbaar te maken. Dit campagnepakket is samengesteld door verschillende LGBT+-verenigingen. Dankzij dit soort campagnes willen we meehelpen aan het doorbreken van de vooroordelen tegenover holebi’s en transgenders.”

“En in de mei-editie van het gemeentelijk infomagazine ‘Open Blad’, publiceren we een artikel over ‘Lumi’, de nieuwe naam voor de holebifoon waar iedereen met zijn vragen terecht kan”, besluit schepen Reynaert.

Ook schepen van Cultuur Patricia Waerniers (CD&V) wil inzetten op de bewustwording van de diversiteit binnen onze gemeente en op het mentaal welbevinden van LGBT+-jongeren: zo zet de bibliotheek de  hele maand mei holebi-en transgenderboeken of -auteurs in de kijker. “Daarnaast koopt de bib ook geregeld boeken aan over dit thema. Ten slotte zijn ook de bibliothecarissen  steeds beschikbaar om hierover vragen te beantwoorden. Als warme gemeente  blijven we steeds ijveren voor een inclusieve samenleving. “